الهه آخرتی-نگاهی به کتاب «خوابهای ناتمام»
486 بازدید | ۱ سال و 4 ماه پیش
در برنامه «جلد دوم» ناگفتهها و حواشی کتابها از زبان نویسندگان روایت میشود. اکنون در این قسمت از برنامه الهه آخرتی، نویسنده و فعال حوزه ادبیات و نشر مهمان ماست تا درباره کتابهای «خوابهای ناتمام» با او گپ و گفتی داشته باشیم.
این کتاب زندگینامه داستانی اطیاف زبیدی همسر شهید محمد شیبانی است. هرچند ماجراهای زندگی این همسر شهید مفصل است اما نویسنده در دام اطناب نیفتاده است.
فارغ از ویژگیهای مثبت و منفی کتاب یکی از نکات قابل توجه کتاب به فرهنگ عراقی لابهلای روایتها است. خردهفرهنگهایی که گاه شبیه آداب و رسوم ما ایرانیهاست و گاه بسیار متفاوت. مثلاً رسم یک سال سیاه پوشیدن به نشانه عزا هنوز هم در برخی از مناطق ایران پابرجاست. یا اینکه عراقیها سال نوی میلادی را به عنوان سال نو جشن میگیرند و... .راوی و نویسنده هردو به خوبی به این مسئله توجه داشتهاند و این توجه باعث قوام داستان شده است.
از آنجایی که داستان، داستان زندگی اطیاف است و اطیاف حی و حاضر است نویسنده از زاویه دید اول شخص مفرد استفاده کرده است. استفاده از این زاویه دید باعث صمیمیت در لحن داستان شده اما دستوپای نویسنده را برای روایتهایی که در غیاب اطیاف رخ داده میبندد. چون کتاب تکراوی است همه چیز از دید اطیاف به نمایش در میآید. تکراوی بودن هم محاسن خودش را دارد و هم معایب خودش را. مثلاً خواننده را دچار یک قضاوت یکطرفه میکند. اما به تعلیق در روایت کمک میکند و با در انتظار نگاه داشتن مخاطب کشش ایجاد میکند.
قطعاً اصلیترین دلیل پرداختن به زندگی این بانوی جوان به خاطر قرابت و پیوند با شهید شیبانی است اما حتی اگر این قرابت هم نبود داستان زندگی او یک داستان درام و پر فراز و نشیب و خواندنی بود. حتی میتوانست دستمایه یک رمان باشد. اطیاف زبیدی، زن جوان عربی است که با همین سن کم زندگی پر فراز و نشیبی را طی کرده. از غیاب پدر تا زندگی در اردوگاه آوارگان و شهادت همسر و دوری از فرزند. همانطور که در سطرهای قبل ذکر شد «خوابهای ناتمام» فقط داستان زندگی اطیاف زبیدی نیست بلکه تاریخ بخشی از مردم عراق است. تاریخی که باید خواند.
دستهبندیها:
اختصاصی شبکه کتاب
برچسبها: